Pienet on keliaakikolla ilot

Havahduin vuodenvaihteen tienoilla ruokakaupassa yhtäkkiseen onnen tunteeseen: muutoin tyhjyyttään ammottavassa gluteenittomien tuoreleipien hyllyssä oli yksi leipäpussi – kuin minua odottamassa – ja vieläpä lempileipääni, mikä sattuma!

Pysähdyin siinä hetkeksi miettimään tuota tilannetta. Mistä oikeastaan iloitsinkaan? Siis siitä, että sain tilaisuuden ostaa ruokakaupasta leivän, vieläpä ihan normaalilla hinnalla, aika kalliilla sellaisella.

Vähän vastaavaan törmäsin aiemmin syksyllä, keliakiaviikolla. Olin käymässä pääkaupunkiseudulla, ja päätin samalla nauttia keliakiaviikon runsaasta gluteenittomasta tarjonnasta poikkeamalla useammassa herkkupisteessä. Kaupat, kahvilat ja ravintolat näyttivät pistäneen iloksemme parastaan.

Pääsin herkuttelemaan muun muassa tuorepastalla, ihanilla kinuskitartaleteilla ja lämpöisentuoreilla korvapuusteilla, nam! Silloin jäin miettimään, että on se aika erikoista, että meille keliaakikoille tarjoutuu mahdollisuus nauttia näistä tosiherkuista vain kerran vuodessa. Mutta toisaalta, jos tarjontaa olisi kuten ”taviksille”, niin tuntuisiko se sitten enää miltään? Kilojakin varmaan turhaan kertyisi. Ehkä siis kuitenkin melko hyvä näin, hyvää kannattaa odottaa, sen suuremman arvon saa keliakiaviikko. Ja sanotaanhan myös, että kun osaa iloita pienistä asioista, saa iloita usein!

leipa%CC%88hylly
Gluteenittomien tuoreleipien hylly ammottaa usein tyhjyyttään.

Ovathan gluteenittomien tuotteiden valikoimat toisaalta myös parantuneet viime vuosina aivan huikeasti. Tätä nykyä meidän keliaakikkojen lisäksi on ilmaantunut myös muita samoista leipäpusseista kiinnostuneita. On muun muassa gluteeniherkkiä, joiden tulee myös noudattaa gluteenitonta ruokavaliota terveytensä vuoksi. Näiden henkilöiden määrä saattaa olla jopa suurempi kuin keliaakikkojen.

Keliaakikkojen kannalta tämä tarkoittaa jatkossa varmasti sitä, että gluteenittomien tuotteiden valikoimat ja saatavuus kasvavat entisestään. Tuotevalmistajat ja kauppiaat ovat kertoneet meille, että gluteenittomien tuotteiden kysyntä on jo kasvanut viime aikoina huomattavasti. Toivottavasti tämä tulee jossain vaiheessa vaikuttamaan myös siten, että tuotteiden hinnat lähtevät laskemaan.

Keliakialiitto on tarttunut tähän uuteen tilanteeseen muuttamalla vuodenvaihteessa sääntöjään siten, että jatkossa suuntaamme toimintaamme keliaakikkojen lisäksi myös muille gluteenitonta ruokavaliota tarvitseville. Toki tähänkin mennessä keliakiayhdistysten jäseneksi on voinut liittyä kuka hyvänsä, ei meillä diagnoosien perään kysellä. Tervetuloa siis lämpimästi toimintamme pariin kaikki gluteenitonta ruokavaliota eri syistä tarvitsevat!

Marjo Aspegren
Kirjoittaja on Keliakialiiton järjestöpäällikkö

Mainokset

4 comments

 1. Hmm, olen aina luullut että kysynnän kasvu nostaa hintoja, kun yhä useampi haluaa ostaa harvinaista tuotetta?! Tarjonnan kasvu sen sijaan laskee hintoja. Voihan tietysti olla että tarjonta kasvaa kysynnän perässä, kun gluteenittomien tuotteiden valmistajat ja kauppiaat huomaavat etteivät tuotteet jää hyllyyn makaamaan.

  1. Kiitoksia kommentistasi, taisipa tulla ilmaistua asia vähän puolinaisesti, kyllä tuo kysynnän kasvu tosiaan on jo nyt kasvattanut myös tarjontaa, etenkin tuoreleivonnaisten puolella, mikä on gluteenittomia tuotteita tarvitsevan kannalta vallan iloinen asia. Ja tuo kaikkinainen volyymien lisääntyminen alkanee ennen pitkää näkyä myös hintapuolella.
   Tähän astihan ongelmana on ollut mm. se, että gluteenittomat tuotteet ovat olleet marginaalituotteita, joita on tehty hyvin pienissä erissä, mikä nostaa kustannuksia.
   Olemme Keliakialiitossa kiinnittäneet huomiota siihen, että ruokakauppojen tuoreet hinnanalennukset eivät ole lainkaan koskeneet gluteenittomia tuotteita. Olemme parhaillaan selvittämässä eri kaupparyhmittymiltä selitystä asiaan.

   Marjo Aspegren, Keliakialiitto

 2. Keliakia on muutakin kuin gluteeniton ruokavalio, joten siksi en ihan ymmärrä miksi toimintaa suunnataan muillekin gluteenittomasti syöville. Keliakiaan liittyy liitännäissairauksia, yms. joista muista syistä glut. ihmisten ei tarvitse välittää.

  1. Kiitoksia Tea, on hyvä että olet kommentoinut tätä tärkeää asiaa, tästä on hyvä keskustella. Olemme täällä liitossa pohtineet tätä kysymystä laajasti ja monelta kantilta.
   Keliaakikkojen ja gluteeniherkkien lisäksi on useita muitakin sairauksia, esim. reuma ja Crohnin tauti, joissa osa potilaista hyötyy gluteenittomasta ruokavaliosta. Olemme päätyneet siihen, että on kuitenkin kokonaisuuden kannalta hyvä – ja myös keliaakikon etu, että kaikki gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevat ovat saman ”sateenvarjon” alla.
   Teemme paljon vaikuttamis- ja muuta yhteistyötä mm. tuotevalmistajien kanssa, jotka ovat kiinnostuneita kaikista gluteenittomia tuotteita käyttävistä. Mitä suurempaa joukkoa edustamme, sitä enemmän liitolla on painoarvoa eri suuntiin,
   Jatkossakin painopiste toiminnassamme on keliakiaa sairastavissa, siihen viittaa jo liiton nimikin. On mm. linjattu, että liiton edunvalvontatoiminta ja vaikuttaminen terveydenhuoltoon kohdennetaan tulevaisuudessakin nimenomaan keliakiaa sairastaviin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s