Aika entinen ei koskaan enää palaa

Gluteenitonta ruokavaliota noudattava tuskin kaipaa paljonkaan entisiä aikoja.

Ruokavalioon sopivat elintarvikkeet ja tuotteet olivat silloin harvinaisia ja niitä oli vähän. Itse muistan vielä hyvin riisikakkujen moninaisen käytön muun muassa leivän ja piirakoiden tilalla. Kastikkeiden suurustamista maissijauhoilla vältettiin, koska rakenteesta tuli liian löysä. Leivonnaiset olivat hyvin yksipuolisia. Gluteenittoman ruokavalion toteuttaminen tuntui tuolloin monimutkaiselta ja vaikealta. Olen toiminut noin 20 vuotta ateriapalveluiden parissa, ja joskus hymyilyttää, kun mietin, millaisia ratkaisuja gluteenittoman ruokavalion parissa ennen tehtiin. Mutta, kuten mummini aina totesi, sitä tikulla silmään, joka menneitä muistelee. Katse tähän hetkeen ja tulevaan.

Kehitys kehittyy

Elintarviketeollisuus, leipomot ja tuotteiden valmistajat ovat kehittäneet vuosien aikana tuotteitaan niin, että niitä voi käyttää monipuolisesti myös keliaakikon ruokavaliossa.

Julkisen sektorin ateriapalveluissa valmistetaan päivän aikana useita erityisruokavaliota, myös gluteenitonta ruokaa. Oikeilla tuotevalinnoilla on mahdollista toteuttaa ruoan valmistus niin, että gluteenitonta ei tarvitse valmistaa erikseen kaikista ruokalajeista. Tässä tapauksessa ruokailija pystyy valitsemaan syömänsä ruoan itse linjastosta seuraten ruokalistaan merkittyjä ruokavaliomerkintöjä. Ilokseni olen huomannut, että myös suurin osa ravintoloista tekee elintarvike- ja tuotevalintoja niin, että tarjolla oleva ruoka käy myös keliaakikoille. Ruoan laatu ja ulkonäkö eivät muutu, vaikka ruoka valmistetaankin gluteenittomaksi. Suolaisten ja makeiden tuotteiden leivonta onnistuu hyvin gluteenittomilla jauhoilla. Myös keittiössä kokin työ helpottuu, kun tuotevalinnat mahdollistavat gluteenittoman elintarvikkeen käytön ruokaa valmistettaessa.

Ole ylpeä omasta ammattitaidostasi

Joskus vieläkin törmään ihmisten vähättelyyn erityisruokavalioiden noudattamisen tärkeydestä. Kuulee sanottavan, että ei kai kerta mitään tee tai mitä pienistä vatsaoireista.

Erityisruokavaliota noudattavalle henkilölle tärkeää on luottamus. Varmuus siitä, että tarjottava ateria tai tuote sisältää vain sallittuja ainesosia. On ammattiylpeyttä varmistaa, että tarjottava ateria tai tuote soveltuu aina asiakkaan ennalta ilmoitettuun erityisruokavalioon. Päiväkodissa ja koulussa henkilökunta varmistaa, että lapsi tai nuori saa juuri hänelle valmistetun erityisruokavalion.

Turvallisesti gluteenitonta

Tieto lisää tuskaa, sanotaan, mutta tässä tapauksessa tiedon määrällä on saatu paljon hyvää aikaan gluteenittomaan ruokavalioon liittyvien raaka-aineiden ja tuotteiden osalta.

Keliakialiiton verkkosivuilta saa nopeasti kysymyksiinsä vastauksen. Sivuille kerätty tietomäärä auttaa niin kokkia kuin elintarvikkeiden ja tuotteiden ostajaa. Tuoteselosteessa mainitut raaka-aineet mietityttävät joskus tuotteen soveltuvuuden kannalta, mutta pikaisesti löydetty tieto tuotteen sopivuudesta ruokavalioon on tätä päivää. Älypuhelimella kun pääsee niin nopeasti tiedon lähteille jo ostotilanteessa. Tärkeää on tietää, mistä tietoa löytää, kun sitä tarvitsee.

Gluteenitonta turvallisesti ruokapalveluissa -projektiryhmä on keskustellut paljon seikoista, joilla voidaan lisätä ruokailijan luottamusta ateriapalveluihin. Oikeat yhtenäiset ruokavalio- ja tuotemerkinnät selkokielellä sekä henkilökunnan osaamisen lisääminen luovat turvalliset puitteet nautinnollisiin ruokailuhetkiin niin julkisella kuin yksityisellä puolella. On hienoa, että projektiryhmässä todettu tiedontarve erilaista asioista tuottaa helposti käytettäviä aineistoja, jotka tulevaisuudessa ovat meidän kaikkien toimijoiden käytössä.

Susanna Järvinen
Kirjoittaja on Tampereen Ateria -liikelaitoksen lasten ja nuorten liiketoiminta-alueen asiakkuuspäällikkö

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s